Jaa tämä

Vegaaniruokavalio ei sovellu liikkujille, on mautonta ja vaikea valmistaa!? Ryhdyin vuosi sitten vegaaniksi ja lähdin haastamaan näitä ajatuksia. Otin myös tavoitteeksi vuodessa salitreenillä 10 kg massaa.

Vegaaniksi ryhtyminen oli yllättävän helppoa. Jätin kuukauden aikana kaikki eläinperäiset tuotteet pois. Maidon tilalle tuli kasvimaito ja proteiinia sain lihan ja kananmunien sijasta pääsääntöisesti palkokasveista. Söin jo ennen haasteen aloittamista sekaanina terveellisesti ja mielestäni sekaanin ja vegaaniruokavalion koostaminen eivät poikkea kovin paljon toisistaan. Sekä sekaanilla ja vegaanilla on hyvää seurata jonkin verran ravitsemuksen perusteita, muuten pitkällä aikavälillä tulee puutostiloja. Toki vegaanien puutostilat ovat paljon seksikkäämpiä. Näillä voi päästää jopa lehteen! Sekaanin puutostilat ei kiinnosta ketään. Tiedän, koska mulla oli monesti sekaanina raudanpuute. Jos olisin siitä maininnut edes omalle äitilleni olisi hän todennäköisesti vastannut että “don’t be a pussy – kaikilla on puutostiloja.” Nyt vegaanina jopa monet vieraat kysyvät ja jotkut jopa epäilee, että “varmasti on puutostiloja”. Ravintolisinä söin vuoden aikana B12 vitamiinia, jodia ja talvella D-vitamiinia. Nyt raudanpuute näyttää olevansa hävinnyt.

Vaikka olenkin entinen ammattikokki, ruuan valmistus oli aluksi hyvin epävarmaa. En tiennyt edes miten paistaa tofua tai leipoa ilman kananmunaa. Meni noin kuukausi ennen kun uskalsin tehdä kokeiluja eri raaka-aineiden kanssa. Tästä blogista löydät proteiinipitoisia ja helppoja reseptejä, mitä olen syönyt ja testannut vuoden aikana. Jos joku ajattelee, että kokit kokkaa kotona joka päivä jotain uutta hienoa reseptiä on se kaukana todellisuudesta. Ennen vegaaniksi ryhtymistä tein useimmiten samoja ruokia. Vuosi haasteessa oli hyvä puoli, että se pakotti mua testaamaan uusia raaka-aineita ja makuja.

Oletko joskus ajatellut, saako vegaani riittävästi proteiinia? Mä ainakin ajattelin. Ennen haasteen alkua ajattelin ottaa käyttöön proteiinilisät. Näytti kuitenkin, että saan ruuasta riittävästi protskua, koska painoa alkoi lisääntyy yllättävän nopeasti. Saavutin alkuperäisen 10 kg massatavoitteen vuoden sijasta puolessa vuodessa ilman proteiinilisiä. Protskua sain pääsääntöisesti pavuista, linsseistä, tofusta, viljoista ja pähkinöistä. Oli myös yllättävä, että monet kasvikset sisältää proteiinia. Esimerkiksi 100 kilokaloria parsakaali sisältää 11 g proteiinia ja naudanlihalla tämä luku on melkein puolet pienempi.

Treenasin tavoitteen saavuttamiseksi hyvin perinteisesti ja maltillisesti. Treeneistäni olen kirjoittanut erillisen blogipostauksen.

Koska tulokset tulivat odotettua nopeammin korotin vuoden tavoitteen 15 kiloon. Silloin kuin matka oli vielä kolme kuukautta jäljellä aloin käyttämään myös lisäravinteita proteiinia, kreatiinia ja bcaa:ta. Tavoitteeni kannalta se ei olisi edes ollut tarpeellista, mutta treenit alkoivat tökkiä henkisesti ja halusin kokeilla jotain vaihtelua ja nähdä vaikuttaako urheiluravinteet tuloksiin. Vuoden toisessa puoliskossa käytin Wendler ohjelmaa, jota muokkasin omia tavoitteita vastaavaksi. Kirjoitan Wendlerista erillisen postauksen ehkä tulevaisuudessa.

Syyskuun 2019 lopussa mittasin aamupainon ja se oli 94,1 kg vuosi ajemmin se oli 77,4 kg. Eli painoa oli tullut lisää vuodessa 16,7 kg. Tämän vuoden paino ei ole kuitenkin ihan vertailukelpoinen, koska olin punnitusta edeltävänä päivänä Vegemessuilla vapaaehtoisena. Siinä tuli syötyä valtavia määriä herkkuja. Mässäily lisäsi melkein kilon painoa. Eli todellinen tulos oli noin 16 kg.

Myös voimatasot olivat kohonneet merkittävästi. Vuosi sitten penkistä meni 12 toistoa 50 kilolla nyt 12 toistoa 90 kilolla. Ennen kyykkäsin 10 toistoa 60 kilolla ja vuotta myöhemmin kyykkään 14 toistoa 100 kilolla. Maastavedossa tulokset olivat ennen 11 toistoa 75 kilolla ja nyt 13 toistoa 135 kilolla.  Pystypunnerrukset parantuivat 8 toistosta 35 kilolla, 13 toistoon 50 kilolla. Näissä neljässä harjoituksessa nostin yhteensä vuosi sitten 2305 kiloa ja nyt 4885 kiloa. Eli voimatasot ovat kohonneet vegaanina 112%.

Ennen haastetta ja haasteen jälkeen tein Helsingin Urheilulääkäriasemalla laajat mittaukset. Mittasin muun muassa verenpaineen, kehonkoostumuksen , sykkeet ja kestävyyden. Haasteen loppuvaiheessa otin myös verikokeet. Kirjoitan lähiaikoina erillisen postauksen siitä, miten vegaaniruokavalio on vaikuttanut kehooni ja kuinka paljon tuli vuoden aikana lisää puhdasta lihasmassaa.

Seuraavaksi possua lautaselle ja sohvalle lepäämään?

Tämä oli hauska haaste! Mielestäni kukaan perustreenaja ollut ennen Suomessa kunnolla haastanut vegaaniruokavalion soveltumista lihasten kasvatukseen. Vuodessa tuli ilmi, että kasvisproteiini on kyllä kelpo kamaa. Vuoden aikana tuli mulle kuitenkin selväksi, että tykkään paljon enemmän aerobisesta ja toiminnallisesta treenistä kuin salitreenistä. Toisaalta huomasin, että kyllä salitreenistä oli mulle hyötyä. Esimerkiksi ennen haastetta mulla oli selkäkipuja, ne ovat nyt hävinneet kokonaan. Myös tunnen itseäni yleisesti vahvempana. Uskon, että lisääntyneestä voimasta on hyötyä myös tulevaisuuden aerobisissa haasteissani. Salitreeneistä on hyötyä oikeasti jokaiselle. Tästä kertoo Suomen mestari, vegaani kehonrakentaja Antti Ala-Laurinaho.

Tarkoitus on nyt säilyttää lihasmassaa ja voimaa. Samalla poltan läskit pois ja kehitän aerobisia ominaisuuksia. Ensi vuoden tavoite on juosta Tough Viking estejuoksukisassa 0,75% joukkoon. Eli jos kisassa on 3000 osallistujaa minun sijanti on oltava ainakin 23.

Iso havainto vegaanivuodeni aikana oli, että lihalla ei ole lainkaan merkitystä elämänlaaduni osalta. Lihan syönti oli oikeasti pelkkä tottumus. Liha on ravitsemuksellisesti aika köyhä (sisäelimet lukuunottamatta) ja ei sianlihalla, naudalla ja kanalla ole mitään erikoista makua mitä tulisin ikävöimään. Ankan ja villieläimien maku on vahvempi ja siitä tykkään enemmän, mutta söin niitä muutenkin aika vähän. Siksi päätin, että en syö enää lihaa.

Joskus tekee mieli kanamunia ja kalaa, mutta ei usein. Fiilis on vegaanina hyvä ja testaamatta on vielä lukemattomia reseptejä, siksi jatkan samaa linjaa ja en käytä eläinperäisiä tuotteita. Postaan myös jatkossa tänne blogiin täyttäviä ja helppoja kasvisruokareseptejä. Eli tilaa uutiskirje, jos haluat lisätä ruokavalioon enemmän maukkaita kasviproteiineja. Koska olen laiska kokki lupaan, että ohjeet tulevat olemaan helppoja.

This Post Has 8 Comments

 1. Esa Rihu

  Hieno “ihmiskoe” missä mykistyttävät tulokset , voiman lisäys huomattava.
  Ei tuota voi mitenkään kiistää , lihan tuotantoa ja käyttöä pitää vähentää radikaalisti

  T.Esa

  1. Silver

   En oikeasti edes tiedä onko kasvisproteiini parempi kuin eläinproteiini. Mutta tämän kokeilun aikana tuli selväksi, että ei se kyllä paljon huonompi voi olla. Kasviproteiinilla voi saavuttaa yhtä hyviä tuloksia urheilussa. Sen lisäksi ruokavalion muuttamisessa enemmän kasvisperäiseksi näyttää olevansa muita merkittäviä terveyshyötyä. Esimerkiksi se vähentää huomattavasti sydän ja verisuonitautien riskiä, syöpäriskiä ja diabetesriskiä.

 2. Mira

  Mitattiinko sinulta lihasmassa ennen testin aloitusta?

  1. Silver

   Joo, puhdasta lihasta oli tullut lisää vuoden aikana 5 kg. Kirjoitan mittauksista lähiaikoina erillisen postauksen

 3. Antero Taskinen

  Todella inspiroivaa!

  1. Silver

   Kiitos Antero!

 4. Mkos

  Miksi en ole löytänyt tätä sivustoa aiemmin! Jotain tällaista olen kaivannut, varsinkin kun olen tuskaillut tuon ruoanlaiton kanssa. Inhoan ruoanlaittoa sydämestäni ja nyt kasvissyöjänä se on ollut entistä enemmän tuskaa, kun teinipoikani on vegaani, ja jaksaa muistuttaa minun luona ollessaan, kuinka vegaaniruoka on ihan “paskaa”. Toki hän ei aiemminkaan pitänyt kokkauksistani, mutta ei itse siitä muista jatkuvasti valittaneensa. Hetken ohjeitasi selailtuani, alkaa toivo pikkuhiljaa viritä, josko nämä olisivat tarpeeksi helppoja ohjeita minullekin, ettei tarvitsisi mennä pinaattilätty ja pakastepitsameiningillä joka toinen viikko. Silloin kun lapset ovat isällään, valmistan itselleni äidin erikoisia, eli kaikkiea mitä kaapista löytyy pannulle sekaisin ja öljyä päälle.

  Edellä sanottu lyhyemmin: kiitos!

  1. Silver

   Heh! Hyvä, että ohjeista on ollut apua!Joo uskon, että jos joku juttu on liian vaikea se jää usein tekemättä. Ja maistuvia ruokia voi tehdä myös helpolla tavalla.

Leave a Reply