Jaa tämä

Harri Nieminen on ollut vegaani yli 25 vuotta. Hän treenasi vegaanina thainyrkkeilyä kaksi kertaa päivässä ja kuusi kertaa viikossa. Kova treeni tuotti tulosta. Hän voitti vuonna 1997 thainyrkkeilyn maailmanmestaruuden. Hän on juossut myös harrastusmielessä muutaman sadan kilometrin ultramaratonin ja lisäksi kymmenen maratonia.

Harri vaikuttaa hyvin rennolta ja avoimelta. Hän esittää omat mielipiteensä selkeästi ja rauhallisesti huumoria unohtamatta. Vaikka hän on harrastanut thainyrkkeilyä yli puolet elämästään, hän kokee, että hänellä on vielä paljon oppimista. Se mielestäni kuvaa hyvin Harrin avoimuutta ja intoa oppia uutta.

Kysyin Harrilta, mikä on hänen lempiruokansa. Hän vastasi, että se mikä sopii parhaiten aikatauluun. Linssikeitto on hyvää. Harri tykkää eri mauista, mutta hän ei kokkaa yleensä puolta tuntia kauempaa.

”Ennen kun ryhdyin vegaaniksi, lämmitin maksalaatikkoa mikrossa.”

Harri ryhtyi vegaaniksi vuonna 1993 kaverin vaikutuksesta. Ottamalla asioista selvää Harri ymmärsi, että vegaaniruokavalio on terveellisin.

Vegaaniksi ryhtyminen oli iso muutos.

– Kaikki oli kallista ja mitään ei ollut valmiina. Silloin soijamaito oli kaupassa noin kymmenen kertaa kalliimpaa kuin normimaito, ja tofu oli myös hyvin hintavaa.

Harrin ruuanlaittotaidot rajoittuivat ennen vegaanisuutta maksalaatikon ja nakkien laittamisesta mikroon. Eli vegaanina oli opittava valmistamaan ruokaa. Hän ei antanut olosuhteiden vaikuttaa, vaan käsitteli muutosta ja oppimisprosessia seikkailuna.

Vegaanina Harrilla oli parempi energiataso ja hänen atooppinen ihonsa parani.

 

”Jos olet oikea mies, et sä millään rehuilla voi pärjätä”

Harri on kokenut vuosien aikana lukemattomia epäilyksiä vegaaniruokavaliosta.

– 90-luvulla vain harva tiesi, mitä vegaanisuus tarkoittaa. Vegaanisuus oli ihmeellistä ja eksoottista ituhippien puuhaa.

Ajateltiin, että kyllä nyt kunnon miehen täytyy syödä lihaa. Harri on ottanut epäilykset huumorilla ja antanut urheilutulosten puhua puolestaan.

Muut treenaajat Suomen thainyrkkeilyn maajoukkueessa olivat ihmeissään siitä, miten Harri treenasi vegaanina yhtä kovaa kuin muut.

– Thainyrkkeily on vaativa laji, se sisältää monta elementtiä. On oltava kestävyyttä sekä voimaa.

Treenikavereiden epäillykset hävisivät, kun Harri alkoi voittaa huipputason otteluita.

Ravitsemusmyyttien lisäksi Harri on kohdannut muun muassa väittämän, että vegaaninen ruoka on mautonta. Hän on itse sitä mieltä, että ne joilla on sellainen kokemus vegaanisesta ruoasta, ei ole syönyt oikeata vegaanista ruokaa.

– Joskus olen vienyt sekasyöjäkavereita falafelille ja he ovat ihmetelleet, että onpas hyvän makuista ja olo on kevyempi ruuan jälkeen.

 

“Hän ei ole vegaani, vaan lakto. Aa sä tarkoitit slakto!”

90-luvulla vegaanit olivat hyvin radikaalisia. Silloin oli “kaikki tai ei mitään” -asenne. Oikea vegaani ei saanut käyttää mitään eläinkunnan tuotteita.

– Laktovegetaristeja kutsuttiin pilke silmässä slaktoiksi, eli huijareiksi.

– Jos 90-luvulla vegaani söi karkkia, jonka väriaineissa oli eläinperäistä väriä, oli sen karkin syöminen “rinnastettavissa murhaan”, Harri nauraa.

– Vegaanisuuteen liittyvä keskustelu on järkevöitynyt ajassa.

Nykyään vegaanit eivät suhtaudu välimaastoon kriittisesti. Ymmärretään, että jos halutaan saada isoja muutoksia, ei voi olla radikaalinen. Harrin mukaan jo se on hyvä asia, että ihmiset syövät silloin tällöin vegaanista ruokaa. Tämä saa voimaan paremmin. Vaikka monet ajattelevat, että ihmiset ovat aina syöneet paljon lihaa, tämä ei pidä paikkansa. Lihan syönti on lisääntynyt merkittävästi vasta 50 viime vuoden aikana.

 

”On paljon parempia ruokia kuin kana ja riisi”

Harri kokee, että nyhtökaura ja härkis ovat hyviä keksintöjä ja mukavia ponnahduslautoja kasvispitoisempaan ruokavalioon. Hän kannustaa kaikkia kokeilemaan vegaanisia reseptejä ja uusia makuja. Myös urheilijoille löytyy paljon parempia vaihtoehtoja kuin kana ja riisi, Harri nauraa.

Harri on nyt 46-vuotias ja treenaa silti viisi-kuusi kertaa viikossa. Mies on hyvässä kunnossa!

 

Kävin haastattelemassa Harria Turun Thaiboxing -clubilla, jossa hän toimii valmentajana. Ennen haastattelua hän veti yksityistreenit tällä hetkellä Suomen kaikkein menestyneimmän thainyrkkeilijän Jussi Santalahden kanssa, joka ottelee raskaassa sarjassa.

Leave a Reply