Jaa tämä

Tämä blogiartikkeli on hengenvaarallinen! Ainakin minun hengen, koska kirjoittamalla tästä tärkeästä aiheesta joudun kaikkien sellerikasvattajien vihan kohteeksi. 

Mediassa kerrotaan joskus värikkäitä tarinoita, miten vegaaniruokavalio on pilannut jonkun terveyden. Silloin kun henkilöiltä on kysytty mitä he ovat syöneet ovat vastaukset hyvin kummallisia. Heidän ruokavalio on ollut erittäin yksipuolista ja ravintoaineista köyhää. Se on totta, että ei vegaani pysy hengissä pelkällä sellerimehulla eikä sekaani pelkällä broilerinlihalla. Ennenaikaisesta kuolemasta ei tarvitse kuitenkin olla huolissaan. Voit kyllä leikkiä lastenlasten kanssa seuraamalla edes osaa tulevista vinkeistä 😉 

Ravitsemuksella on valtava rooli meidän hyvinvoinnissamme. Hyvällä ruualla voimme paremmin ja jaksamme enemmän. Ei ole väliä oletko sekasyöjä tai vegaani – tulevat vinkit on hyvä pitää mielessä.

Jos et seuraa jo näitä ohjeita voit parantaa elämänlaatua tekemällä yhden muutoksen kerrallaan ja pysymällä muutoksessa. Yksittäisestä muutoksesta tulee hyvä tapa elämääsi helpottamaan. Esimerkiksi voit yhdellä viikolla lisätä veden juontia ja toisella vähentää sokerin syöntiä. Parasta on, jos olet valmis sitoutumaan jokaiseen muutokseen vuosiksi. 

Sinun ei tarvitse seurata jokaista vinkkiä orjallisesti. Jopa ammattikehonrakentajat herkuttelee välillä. Suosittelen valitsemaan omien tavoitteiden kannalta sopivan virhemarginaalin. Esimerkiksi minun tavoitteeni on energinen olo ja pitkällä aikavälillä noin kymmenen prosentin rasvaprosentti. Sitä varten seuraan kymmenen prosentin sääntöä. Eli seuraan niitä ohjeita 90 prosenttia ajasta. Joka kymmenennellä ruokakerralla voin kuitenkin syödä mitä sattuu. Tai sitten herkuttelen kerran viikossa monta kertaa päivässä. Kymmenen prosentin rasvaprosentti ei ole missään nimessään jokaiselle tarpeen. Valitse itsellesi sopiva ja realistinen tavoite. 

Juo riittävästi vettä. Vesi parantaa mielen ja kehon suorituskykyä. Yleinen suositus on, että aikuisen pitäisi juoda 2–3 litraa vettä päivässä. Voit seurata vedenkulutusta esimerkiksi puhelinsovelluksella. Sovellus laskee myös sinun painollesi sopivan veden tarpeen.

Hallitse painoa. Jos haluat laihduttaa, syö vähemmän kuin kulutat. Jos haluat nostaa painoa, syö enemmän kuin kulutat. Paras työkalu mittaukseen on henkilövaaka. Jos painonhallinta alkaa tökkiä, pidä ruokapäiväkirjaa ja anna se asiantuntijalle luettavaksi. Ruokapäiväkirjan pitäminen onnistuu helposti esimerkiksi puhelimen sovelluksella. 

Uskon, että paras laihduttaja on olla lihomatta. Sen voi tehdä hallitsemalla painoa ja seuraamalla myös muita listan vinkkejä pysyvästi.

Syö ravitsevaa ruokaa. Makeisilla, alkoholilla, virvoitusjuomilla, leivonnaisilla ja uppopaistetulla ruualla on yksi yhteinen tekijä. Ne sisältävät paljon energiaa, mutta vähän ravinteita. Sellaiset tuotteet on hyvä poistaa jokapäiväisestä ruokavaliosta. 

Käytä ruoanlaitossa vähemmän suolaa. Liian runsas suolan, eli natriumin käyttö kasvattaa muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.  Meillä ei tarvitse oikeasti lisätä suolaa ruokaan ollenkaan, koska saamme tarvittavan natriumin valmiista ruuasta kuten esimerkiksi leivästä.  Kokkina en kuitenkin halua suositella suolan poistamista ruuanlaitosta kokonaan. Jos vähennät suolan käyttöä ruoanlaitossa ja syöt muuten terveellisesti käytettävän suolan määrä jää kyllä alle suosituksen ylärajaan. Se on aikuisille 5 grammaa päivässä. Makuaisti tottuu vähempään suolaan muutamassa viikossa. Mineraalisuola on vähän terveellisempi vaihtoehto kuin täysin valkoinen suola. 

Syö monipuolisesti. Kokeile eri reseptejä ja raaka-aineita. Yksi helppo tapa lisätä monipuolisuutta ruokavalioon on käyttää kauden kasviksia ja vihanneksia. Monipuolinen ruokavalio takaa sen, että saat ruuasta kaiken tarvittavan. 

Syö mahdollisimman nopeasti treenin jälkeen. Treenin jälkeen lihaksesi tarvitsevat ravinteita palautuakseen eli tullakseen vahvemmaksi. 

Syö tasapainoisesti. Karkea suositus on, että puolet energiasta pitäisi tulla hiilihydraateista, yksi neljäsosa proteiinista ja toinen neljäsosa rasvoista. Se ei haittaa, jos tämä suhde vaihtelee päivittäin ja viikoittain. Vuositasolla on kuitenkin tärkeää, että et poikkea kymmenillä prosenteilla suosituksesta. Sekä rasvalla, hiilarilla ja proteiinilla on elimistössä tärkeä rooli eikä ole hyvä suosia yhtä toisten kustannuksella. Perinteinen lautasmalli on yksi tapa seurata niiden jakaumaa. Tämän blogin reseptit ovat suunniteltu vegaanin lautasmallin mukaisesti, mutta ne soveltuu erinomaisesti myös sekasyöjälle.

Sellerimehu ei täytä lautasmallin kriteeriä. Onneksi kaupassa ei myydä pelkkä lihaa, munaa, maitoa ja SELLERIÄ. Jopa pikku Alepasta saa vegaani kaikki tarvittavat proteiinin, rasvan ja hiilarilähteet.  

Pelkään, että sellerinkasvattajat ottavat selvää missä asun ja siksi mainitsen vielä, että selleri on oikeasti ihan terveellinen vihannes. Sopiakseen Sellerinkasvattajien liiton kanssa laitan tänne blogiin tulevaisuudessa myös jonkun reseptin, jossa on käytetty kyseistä vihannesta.

Leave a Reply