Tempeh on vegaaneille erittäin hyvä proteiinin lähde. Se on valmistettu kokonaisista soijapavuista ja sen rakenne on paljon kiinteämpi kuin tofulla – siksi tempeh sopii myös heille, jotka ei tykkää tofun pehmeästä rakenteesta. Vaikka tofu onkin hyvin terveellinen raaka-aine, tempeh voittaa sen ravintosisällöllisesti. Se sisältää enemmän proteiinia, kuitua ja vitamiineja kuin tofu.
Stir-fry eli pikapaistaminen tarkoittaa, että raaka-aineet paistetaan tulikuumalla pannulla jatkuvasti sekoittaen. Wok-pannu on tähän paras työväline, mutta ruoka onnistuu hyvin kyllä millä tahansa pannulla. Silloin kuin pikapaistat vihanneksia, älä tee mitään samaan aikaan, koska vihannekset paistuvat nopeasti.
Tämän vegaanisen reseptin tekeminen on helppoa. Proteiinipitoisuutta lisää entisestään kvinoa. Voit käyttää lisukkeena myös riisiä. Jos et löydä kaupasta marinoitua tempehia, voit sen itse marinoida esimerkiksi soijakastikkeseen ja vaahterasiirappiin.
2 annosta/ proteiinia yli 10%/ valmistusaika 30 min
Nopea stir-fry tempeh
100 g parsakaalia
100 g porkkanaa
100 g herkkusieniä
100 g paprikaa
150 g kvinoaa
2 rkl maapähkinävoita
300 ml kookosmaitoa
250 g marinoitua tempehia
1 valkosipuli
- Keitä kvinoa paketilla olevan ohjeen mukaan.
- Leikkaa tempeh viipaleiksi ja paista pannulla keskiteholla rypsiölissä molemmalta puolelta.
- Pilko parsakaali, porkkana, paprika ja herkkusienet sekä silpu valkosipuli.
- Lämmitä pannu maksimiteholla tulikuumaksi.
- Lisää pannulle pikkaoisen rypsiöljyä ja vihannekset. Paista vihannekset jatkuvasti sekoittaen puolikypsäksi.
- Lisää valkosipuli ja sekoita.
- Lisää kookosmaito, maapähkinävoi, sekoita ja kiehauta.
- Mausta kastike suolalla. Tarjoa kvinoan ja tempehin kanssa.